Tinas goldenblogg

Alla inlägg under september 2009

Av Tina - 17 september 2009 17:55

Efter jobbet idag tog sambon och jag med oss hundarna för en kombinerad hundpromenad och träning. Qula koppelhund var glad att få följa med!


Qula


Minty sprang före och höll god fart:



Stannade även upp och poserade en stund:



Vi bor precis bredvid en sjö men för att komma till den plats som är bra att träna på måste man gå igenom en stor hage och i sommar har det gått ett tiotal enorma tjurar där. Inte så lockande... Men i veckan togs de in så det var där Ulla och jag tränade igår. Då det nästan var mörkt när vi var vid vattnet så blev det endast markeringar men vi såg att man nog skulle kunna få till en vettig dirigering om man skickade längs strandkanten. Har inte tillgång till någon båt där och jag tycker att man ska kunna hjälpa hunden om det behövs. Blev i allafall sugen på att kolla hur det skulle funka så jag tog med några dummies på promenaden. När ändå sambon var med fick han lägga ut ett par landdirigeringar också. Det var en mycket laddad och träningssugen Bambi som klarade av dessa snabbt och bra. "Hur kunde hon veta vart hon skulle" var kommentaren från sambon.

Vi gick ner till vattnet och även om det inte blev den längsta dirigeringen så funkade det. Bambi tvekade inte alls utan simmade längs med strandkanten utan att försöka ta sig upp och gå landvägen. Här är hon på väg tillbaka. (Nog för att dirigeringen inte var jättelång men den ser väldigt mycket kortare ut på fotot).


                       

Av Tina - 16 september 2009 22:08

Det har varit lite svårt att blogga, i helgen kom jag inte in på bloggen. Den har bytt namn till bloggplatsen och de första dagarna gick det bra att logga in men sedan var det stopp, kom bara inte in. Hoppas det inte kommer att börja trassla för innan har det fungerat så bra. Men till de läsare jag har – ny adress för min blogg är: http://tinasgolden.bloggplatsen.se


Därefter var det två kvällar i rad som det inte gick att komma ut på nätet överhuvudtaget. Hm...  Skrikandes


Igår var vi och tävlade med vår travare Briza, här en bild tagen i somras:


Briza huvud


Fingumman försöker och springer i stort sett på sitt rekord varje gång men möter för tufft motstånd.  


Lite nytt om hundarna är att Qula är pigg, så pigg, så pigg. Har ökat på promenaderna och tar jag bara med henne och Minty kan hon vara lös och det uppskattas kan jag lova. Hon studsar fram men håller sig ändå hyfsat i skinnet. Är Bambi med går det bara inte att ha henne lös – dels hoppar Q på henne, biter henne i benen osv och dels springer de alldeles för mycket.  


Började jobba tidigt i morse så jag kom hem i hyfsad tid. Sambon och jag gick direkt ut i skogen för att plocka svamp. Det blev välfyllda kassar med både gula kantareller, svart trumpetsvamp, rödgul trumpetsvamp och nu även trattkantareller! Otroligt vad naturen erbjuder i år. God middag blev det också – omelett med svampstuvning!


Efter detta blev det en kortare stavpromenad med Minty och Qula innan jag träffade Ulla för en stunds träning. Vi träffade först kl 18.45 och då hade det redan börjat skymma och även blivit en del dimma. Vi tränade på med rätt mycket markeringar och det var inte så lätt för hundarna men Bambi var duktig och jag nöjd med henne! Blev ett par landdirigeringar också, den första blev spikrak, på den andra hamnade hon lite snett men det gick bra att få styra henne rätt. Avslutade med att träna markeringar på vatten och där igångarna var från ett halt berg. Kul träning men oj vad kallt det blev framåt kvällen – debut för säsongen med halsduk och handskar...!!!

Av Tina - 10 september 2009 10:28

Igår var det återbesök för Qula på Ultuna djursjukhus. Fick träffa veterinär Maria Gillingstam som började med att känna igenom Qula och lyssna på hjärtat. Därefter var det provtagning och då kom det in en sköterska som Qula blev jätteglad att träffa, det visade sig att hon hade jobbat natten då Q låg inne och det kom tydligen Q ihåg. Lever- och njurvärdena var också bra så jag kan betrakta henne som frisk!!! Det är koppelpromenader som gäller ett tag till men jag kan i allafall utöka dem!

Alla som träffade Q därinne undrade om hon verkligen är över ett år! Barnslig till sättet, ingen päls och liten storlek gör att alla tror att det är en valp (!).

Av Tina - 7 september 2009 22:48

Lite kul att titta på kortet som togs innan det färdiga gruppfotot igår. Alla är så djupt koncentrerade på sina hundar!

Av Tina - 6 september 2009 00:03

 

Idag samlades vi ett gäng för några timmars träning hos Karin och Janne. För Ullas Mac och Martins Qupido var det ett jaktprovsupplägg som gällde. Karin hade redan tidigt på morgonen varit ute, planerat och märkt ut området, man tackar, kanonjobb!!! Det började med två vattenmarkeringar, därefter närsök, stort sök i en skogsbacke och sedan avslutades det med en landmarkering i högt gräs. Lena med Siden och Puder, Christer med Gusten och Janne med Rea tränade också på i ungefär samma upplägg. Jag hade med mig kameran och passade på att fota en hel del, det var lite halvmulet så jag är inte helt nöjd med korten... Bambi fick förstås också träna, hon började bra i vattnet med att göra en riktigt bra dirigering i ett väldigt tungjobbat vatten med massor med näckrosor. Sedan fick hon en lång markering som hon var på god väg ut till då hon fastnade i ett vass- och näckrosområde och när hon kämpat där ett tag vände hon hemåt... Tänk attt det ska vara så svårt att stoppa en hund på vattnet! Janne som var ute i båten kastade en ny som hamnade ännu längre ut men då gick det hur bra som helst.  Det blev även ett sökarbete för Bambi och oj vad kul hon tyckte det var, det var full fart och snabbt avklarat. Duktig hund! Efter en paus blev det ett par vattendirigeringar till och sedan landmarkering i högt gräs med den jätteroliga kanindummyn som blev allas favorit!

Här kommer lite bilder med först Ulla och Mac.

Ulla hade även med sig Macs dotter Kryss som mest tränade passivitet men här har hon fått en vattenmarkering:

Martin och Qupido:

Christer och Gusten:

Janne och Rea:

Lena och Puder:

Jag sa UUUUT:

Observera hur mycket vass och näckrosor som följer med Bambi upp!

Av Tina - 4 september 2009 20:31

Alla pratar om hur mycket kantareller de plockat och då menar jag alla - grannar, vänner och arbetskamrater. De berättar mycket de plockat. och det är verkligen massor. Visst har jag också hittat kantareller i år men inte alls så mycket som alla andra verkat göra...

Förra året hittade jag mycket svamp, det var så perfekt att gå ut i skogen och knalla runt med en liten valp (var valpledig i stort sett hela september förra året) så det var en favoritsysselsättning! På ett ställe som jag plockade kassar med svamp förra året fick jag för någon vecka sedan bara ihop ett par liter. Antagligen hade sommargästerna varit ute och plockat redan ;)...

MEN så idag efter jobbet gick jag och sambon ut i skogen och titta vad vi hittade:

På cirka 45 minuter plockade vi ihop denna korg, trodde den vägde minst 7-8 kg, var såå tungt att bära hem... men vid vägning var det 5 kg och det räcker bra det!!!


Av Tina - 2 september 2009 19:43


JAG har TRÅKIGT!!!
Ja vad gör man med en unghund som känner sig frisk men som enligt veterinären ska vara i ABSOLUT stillhet i två veckor... och sedan ta det lugnt i ytterligare två veckor...

När det blir dags för återbesök till Ultuna ska jag förhöra mig om hur långa koppelpromenaderna kan vara, antar att det också beror på vad hjärtkontrollen och blodproven visar då.

Om någon har några bra aktiveringstips (lugna) mottages de gärna! Qula tackar förstås även för alla uppmuntrande ord hon fått!


Träningen med Bambi rullar på och Ulla och jag har varit ute två gånger i veckan och kört vatten (oftast lite landträning också). Har ökat på svårighetsgraden och ofta gör Bambi det hur bra som helst men ibland blir hon osäker och behöver lite hjälp. Sammantaget har det i allafall gått framåt massor men någon anmälan till höstens sista jaktprov blir det inte. Är säkert bra kallt i vattnet då också vilket inte känns så bussigt när det är vattnet som är den stora utmaningen för oss. Har också sett att det varit massor med hundar anmälda i öppen klass.


Några dagar innan ormbettet när Ulla och jag var och tränade så var även Qula med, det hade innan dess varit ett rätt långt uppehåll pga hennes fukteksem. När det gäller vatten och Qula är det full fart -  hon verkligen ÄLSKAR vatten. Hon är tyst och lugn när hon ser andra hundar jobba men jag har märkt att när jag tränar Bambi och hon tittar på finns det risk för pip så det brukar jag undvika. Här har hon fått en markering och kastat sig i.


Och här är hon på väg tillbaka!



Ovido - Quiz & Flashcards